Telefoon of computer als fietsnavigatie?

door | Voorbereiding

Zuinig pakken is een grote fietsuitdaging. Zeker in deze digitale tijd, want voor je het weet heb je 1 hele tas volgeladen met je telefoon, e-reader, computer, navigatiesysteem, fototoestel en alle opladers die daarbij horen. Hoe voorkom je dat je onderweg een soort fietsende Mediamarkt wordt?

Je telefoon als fietsnavigatie

Een smartphone heeft natuurlijk een groot deel van bovenstaande functies, maar toch gebruik ik als navigatie altijd mijn superfijne MIO fietscomputer. Volgens onlinefietser.nl kan ik mijn telefoon echter super easy omtoveren tot een tracking apparaat waar ik mee kan navigeren op zelf geïmporteerde of al bestaande gpx routes. Dus heb ik dat meteen uitgeprobeerd op een aantal fietstrips in Nederland, met de navigatie app van Komoot.

En dat werkt inderdaad perfect:

  • Je kunt heel makkelijk je eigen routes importeren, maar er zijn ook veel bestaande routes.
  • Er zit een goede functie in om van je huidige locatie naar de route te navigeren.
  • Je ziet hoogtemeters op je gehele kilometerprofiel
  • Als je verkeerd bent gereden wordt er al gauw een alternatieve route berekend.

Wat is een goede fietshouder voor je telefoon?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn voor een fietshouder.

  • Sowieso moet ‘ie muurvast zitten en schokbestendig zijn. Niets irritanter dan dat je telefoon op een Belgisch kasseien paadje langzaam naar beneden draait.
  • Je wilt geen lege batterij. Voor het opladen zijn oplossingen mogelijk: een houder met een geïntegreerde powerbank, een kabel naar een losse powerbank of je telefoon opladen via je wielnaaf.
  • Het geheel moet waterproof zijn. In een typisch Hollandse douchebui bleek mijn hoesje niet waterdicht, maar wel verblindend en kijkdicht te zijn. Nu zijn er vast wel betere varianten op de markt, maar interessanter is dat de meeste telefoons tegenwoordig waterdicht zijn. En dan ook echt waterdicht. Samsung zegt bijvoorbeeld dat hun nieuwere modellen een half uur in een glas water kunnen liggen. Niet echt iets om uit te proberen overigens.

En met welke fietshouder fietsen we naar Bordeaux?

Het is een houder geworden van Fonsafe. Volgens de review superstevig op je stuur gemonteerd (kasseien here we come!), waar je telefoon zich draadloos oplaadt tijdens de rit. En het kan ook met een kabel. Er zit ook een LED lamp op. Geen idee waarom, gebruikt dat juist niet heel veel stroom? We hebben de houder uitgeprobeerd en hij zit inderdaad ramvast. Opladen is trouwens een groot woord. Zorg er vooral voor dat de powerbank en je telefoon in de ochtend geladen zijn. En dan houdt de Fonsave je batterij gedurende de dag goed op peil. En of alles waterdicht is? Dat wordt een spannend experiment bij de eerste douchebui.

We hebben meer leuke berichten geschreven

Fietsvriendelijkste stad van Frankrijk

Fietsvriendelijkste stad van Frankrijk

Bordeaux is een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Volgens de Bicycle Cities Index 2019 staat Bordeaux op de 12e plek. Utrecht staat met een flinke voorspong op Munster op de eerste plaats! Amsterdam staat op de 5e plek. Dus of je nou naar Bordeaux...

Lees meer
5 hotspots in bruisend Bordeaux

5 hotspots in bruisend Bordeaux

Bordeaux is fietsvriendelijk, maar wandelen is ook wel eens lekker na 1500 kilometer op een zadel. Het is heerlijk om op een zonnige middag in Bordeaux te struinen over de moderne boulevard langs de rivier de Garonne. Vanaf de Pont de Pierre wandel je in drie...

Lees meer
3 fietsroutes naar Bordeaux

3 fietsroutes naar Bordeaux

Ok, fietsen van Amsterdam naar Parijs en dan door naar Bordeaux. Leuk plan! Maar hoe moeten we dan eigenlijk fietsen? In Nederland komt het wel goed met de knooppunten routes en het feit dat ons land volledig bewegwijzert is langs autovrije of veilige fietspaden....

Lees meer