Traject 2
Chimay – Parijs

Van superstille Ardennen naar megadrukke wereldstad

In 4 dagen

Chimay (BE) - Laon (FR)

De dag waarop we voor de ijskoude orangina waar we ons zo op verheugd hadden, nog 12-19% moesten klimmen omdat Laon op een tafelberg bleek te liggen.
E

88,2 kilometer

E

7:45 uur van start tot finish

E

Level: zwaar (vooral door de hitte en de heftige klim naar Laon)

E

Fauna: nauwelijks een bijtje (lang leve de monocultuur) en te dikke bodybuilder koeien (met goede hormonenkuur)

E

Flora: eerst bossige Ardennen, en in Frankrijk aardappelen, veel gras en mais (x 100.000 hectare) zo ver als de horizon strekt

E

Leukste van de dag: dat Femke opeens op ons pad stond in de Franse Ardennen!

Om half negen fietsen we Chimay uit. De zon werkt hard om de ochtendnevel die boven de weilanden hangt weg te werken. We beginnen in een heerlijk rustig tempo. We moeten nog 90 km. De grens naar Frankrijk passeren we bijna ongemerkt. Er staan geen borden maar KPN meldt dat we nu in Frankrijk zijn en onze navigatie zegt hetzelfde. We volgen een oude weg door het bos en komen niemand tegen. Aan het eind worden we door de navi over een overwoekerd pad gestuurd waar Laura snelhuppelend eventuele slangen ontwijkt (psychologisch lijkt snelheid te werken tegen slangenangst). Dit pad hadden we liever ontweken. Later vandaag zullen we nog eens 3 km of road gaan, leuk maar een beetje geforceerd voelt het wel. Goede les voor de komende dagen. Soms is een asfalt weg ook prima. In Coingt hebben we  een snelle rendez-vous met Femke die toevallig in de buurt is. Helaas ook hier geen café dus we kletsen wat in de schaduw van een ingestorte schuur terwijl wij een banaan eten. Qua eten hebben wij overigens geen overdreven wielrenners dieet. We ontbijten meestal met yoghurt, fruit en noten. Voor lunch nemen we een goed belegd pistoletje en tussendoor eten we dadels, gedroogde abrikozen, een appel en een banaan. En we drinken liters water. En niet te vergeten dagelijks een pilletje magnesium, multivitamine en creatine, allemaal goed voor de spieren. En het werkt! We hebben (bijna) geen centje spierpijn.

Cathédrale Notre-Dame de Laon

Kiekjes van de dag

Als je even niet oplet, ben je zo Frankrijk ingefietst! Geen Corona controles …

Lunchen naast de grote kerk in het mini-dorp Agnicourt-de-Séchelles

Gezellig! Staat midden in de campagne opeens Femke voor onze neus 🙂

Esther puft even uit halverweg de immens stijle tafelberg (echt!) van Laon

Halverwege de ochtend vinden we dan toch het enige caf̩ in de wijde omtrek, in het dorpje Martigny. De postwinkel, alcoholisten trefpunt en koffiebar in 1 is wel nogal viezig en met een gevaarlijk blaffende Mechelse herder in een achterkamertje. Waar zijn alle franse cafeetjes gebleven waar mannetjes met alpinopetjes straffe koffietjes drinken aan de bar? Voor de lunch hebben we ontdekt dat in alle dorpjes Рhoe klein ook Рeen kerk is. Met een pleintje, of gras of een bankje. Ideaal voor de meegebrachte picknick. Vandaag in het dorpje met de mooie naam Agnicourt-de-S̩chelles. In de middag fietsen we over uitgestrekte hoogvlaktes (geen boom te bekennen, wel windmolens) met een brandende zon op onze helm. Vooral Esther heeft het zwaar. De laatste anderhalf uur gaan langzaam. Laura fietst voorop met Esther in haar slipstream.

Eenmaal bij Laon – we zijn er bijna, oh nee, schrik! – moeten we nog 1500 meter klimmen om bovenop de tafelberg te komen waar deze middeleeuwse stad op is gebouwd. Ook hier moet Esther nog één keer stoppen want oververhit als in knalrood. Laura giet de laatste bidon leeg voor de nodige verkoeling, Esther zoekt ergens de laatste powers op en 5 minuten later komen we boven. Tijd voor die welverdiende ijskoude Orangina, een douche in onze leuke B&B bij Virginie midden in het oude centrum en een wandeling door deze prachtige stad. Het is ons niet duidelijk hoe deze berg is ontstaan: een vulkaantje? Een stuwing van aardkrachten? Geen idee, maar wonderlijk is het wel. Vanaf de 181 mter hoge bergen kijk je kilometers ver. Wij zien zelfs de windmolens die we voor ons gevoel net na de lunch passeerden. 

Laon - St-Jean-Aux-Bois

De dag waarop we steeds het idee hadden dat ridder Tiuri of Asterix en een wild zwijn uit de wilde dichte wouden tevoorschijn gingen springen.
E

81,1 kilometer

E

7:15 uur van start tot finish

E

Level: zwaar (drie venijnig steile en lange hellingen, en de hitte, bijna 30 graden)

E

Fauna: een pas dooie das (zielig) en waterfietsen in de vorm van een zwaan

E

Flora: wilde, dichte wouden afgewisseld met kleine percelen akkerbouw, veel heuvels

E

Leukste van de dag: zonder trappen de Tafelberg affietsen in het ochtendgloren

Het is nog heiig boven het dal rondom Laon als we wegfietsen. Bij Virginie is er alleen poederkoffie, dus we halen bij de bakker in de ballonnenstraat een eclair voor Esther, een brioche voor Laura en 2 straffe espresso. Ons enige bakje want waarschijnlijk is er weer weinig horeca te vinden in deze door dorpseconomie verlaten streken. De afgelopen 3 dagen fietsten we door het noorden van Frankrijk, vooral door landelijk gebied en kleine dorpjes. Het viel ons op dat in deze dorpen geen bakkers meer zijn, geen winkeltjes, zelfs geen cafés voor een kopje koffie. Wel zien we steeds vaker automaten voor allerhande eerste levensbehoeften. Vooral voor stokbrood. Maar met wie maak je dan nog een praatje? Van wie hoor je de roddels in het dorp? Gisteren was er een mannetje die overduidelijk ‘opgelicht’ was door de machine, zijn dure euro’s opgeslokt door een onbemande baquette automaat. Pas na 10 minuten gaf hij het op en liep (zonder bij iemand terecht te kunnen met zijn beklag) met gebogen hoofd naar huis. Wij zijn benieuwd of er binnenkort een wijnautomaat in de dorpen verschijnt…een onbemande toog met een 3 keuzeknoppen voor een kletsje. Druk 1 voor een praatje over het weer, druk op knop 2 als je een vraag wilt over je gezondheid, knop 3 als je wat wilt babbelen over de familie. En daar is het idee voor de 21e eeuwse dorpseconomie geboren.

Baguette automaat bij ons lunchkerkje

Kiekjes van de dag

Franser kan het niet: met een baguette achterop (van de bakker!) Laon uitfietsen.

Ook Frankrijk heeft fietspaden langs oude treinrails: maar dan met sporen van de sporen. Deze loopt parallel aan de route de Reims.

Opeens pontificaal het kasteel van Pierrefonds voor onze neus. Indrukwekkend groot!

Lekker, simpel, en gezond eten in het leukste resto van St.Jean aux Bois: La Fontaine St. Jean. Eindelijk groenten, heeeerlijk!

Hier nog een stukje over de reis, nu eerst naar Parijs!

St-Jean-Aux-Bois naar Juilly

De dag waarop we mochten uitslapen en tijd hadden voor allerlei toeristische uitstapjes onderweg omdat de route zo kort bleek te zijn (< 65 km)
E

52,2 kilometer

E

4:45 uur van start tot finish

E

Level: wel ok (toch nog best wat klimmen en het is in de zon meer dan 30 graden)

E

Fauna: alle beestjes lagen te slapen door de warmte

E

Flora: hetzelfde als voor Laon: veel horizonvullende akkerbouw

E

Leukste van de dag: een keer niet de wekker zetten (en nog steeds heel vroeg wakker zijn)

Hier nog een tekstje (bv over de laatste 10km)

Esther ontdekt een 8 sprong!

Kiekjes van de dag

St. Jean aux Bois heeft een Middeleeuws nonnenhofje met een groot arboretum erbij

In tegenstelling tot dit halve restje kasteeltoren, wat is er gebeurd (bom, aardbeving)?

Er is veel bewaard gebleven van dit Romeins amphitheater met oratorium

La Ferme de l’Abbaye stortte aan alle kanten ineen maar we hebben genoten van de tuin (met pizza!)

Hier nog een stukje over de reis, nu eerst genieten van Parijs!

Juilly naar Paris 🙂

De dag waarop we dat deden waar we al lang naar hadden uitgekeken: met de tasjes achterop, Parijs binnenfietsen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
E

42,9 kilometer

E

3:51 uur van start tot finish

E

Level: makkie, korte rit, met kleine ups en downs aan het begin van het kanaal

E

Fauna: waterspuwende karpers en schildpadden in de fontein

E

Flora: bossig en natuurlijk de Parijse parken met de strakgeharkte gazonnetjes

E

Leukste van de dag: op de fiets langs de Seine, over La Place de la Concorde naar La Tour Eiffel

Al na een half uurtje rijden we vanuit Juilly het 23 kilometer lange fietspad langs de Canal de l’Ourq op. Een supergroene strook die ons via de noordkant van Parijs door alle onzichtbare banlieues leidt en bij La Villette de stad in leidt. Er zitten wat fikse (korte) klimmetjes in, dus dat we zo de stad in zouden rollen – zoals onze hotelmeneer zei – is helaas niet helemaal waar. La Villette is een stads rafelrandje, waar enorm veel gebouwd wordt en er allerlei leuke cafes langs het kanaal zijn. We drinken een cappucino (bijna goed dit keer, alleen de cacao blijft hardnekkig in de Franse cafes) in de Bistro du Canal en dan is het opeens echt: op de fietsjes over de Boulevard de la Chapelle! In Parijs! Vanuit Amsterdam!

Op La Place St.Georges stoppen we voor een nostalgische lunch: hier is Dominique opgegroeid. En dan dwars door Parijs naar het langverwachte eindpunt: La Tour Eiffel.

Whoehoe! We zijn naar Parijs gefietst!

Kiekjes van de dag

Nostalgie: lunchen in het cafe waar Laura vroeger met haar opa en oma wel eens zat

Shakespeare & C0: de leukste boekhandel van Frankrijk, aan de Seine

Trots zijn we! Helemaal naar een hoop roestig (is dat wel veilig?) ijzer gefietst

In elke hand een drankje om een beetje af te koelen: links de G en rechts de T.

Ons hotel ligt in le 14eme, in zuid-Parijs, vlakbij la Tour Monparnasse. We drinken een IPA naast de wasserette in afwachting van de schone fietsbroeken en wandelen dan richting studentenwijk St-Germain. Over de Boulevard Saint Michel, met op de kop een enorm beeld van de gelijknamige engel, die eigenlijk wel een beetje op een Sainte-Michele lijkt vinden wij. Om de hoek is Shakespeare and Company, de befaamde Parijse boekhandel waar grote schrijvers als Sartre en Virginia Woolf wel eens een hoofdstukje kwamen typen in de schrijverskamer boven. Na deze enorme culturele inspanning is het tijd voor een drankje op La Place de la Sorbonne, naast het imposante universiteitsgebouw. We borrelen gelijk door naar Noura, een overheerlijk Libanees restaurant in ‘onze’ quartier. Een beetje als herinnering aan de opa van Laura, die altijd bij ‘Le Libanais’ wilde eten, maar ook omdat we inmiddels wel eens aan wat anders toe waren dan biftec frites. We zitten op deze zwoele zomeravond in hun tropisch aandoende achtertuin. We proosten, tevreden en trots op wat we tot nu toe bereikt hebben samen.

Lees hier onze blogs

Fietsvriendelijkste stad van Frankrijk

Fietsvriendelijkste stad van Frankrijk

Bordeaux is een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Volgens de Bicycle Cities Index 2019 staat Bordeaux op de 12e plek. Utrecht staat met een flinke voorspong op Munster op de eerste plaats! Amsterdam staat op de 5e plek. Dus of je nou naar Bordeaux...

Lees meer
5 hotspots in bruisend Bordeaux

5 hotspots in bruisend Bordeaux

Bordeaux is fietsvriendelijk, maar wandelen is ook wel eens lekker na 1500 kilometer op een zadel. Het is heerlijk om op een zonnige middag in Bordeaux te struinen over de moderne boulevard langs de rivier de Garonne. Vanaf de Pont de Pierre wandel je in drie...

Lees meer
Telefoon of computer als fietsnavigatie?

Telefoon of computer als fietsnavigatie?

Zuinig pakken is een grote fietsuitdaging. Zeker in deze digitale tijd, want voor je het weet heb je 1 hele tas volgeladen met je telefoon, e-reader, computer, navigatiesysteem, fototoestel en alle opladers die daarbij horen. Hoe voorkom je dat je onderweg een soort...

Lees meer
3 fietsroutes naar Bordeaux

3 fietsroutes naar Bordeaux

Ok, fietsen van Amsterdam naar Parijs en dan door naar Bordeaux. Leuk plan! Maar hoe moeten we dan eigenlijk fietsen? In Nederland komt het wel goed met de knooppunten routes en het feit dat ons land volledig bewegwijzert is langs autovrije of veilige fietspaden....

Lees meer